Films delen op sociale media

We krijgen bij Mediataal regelmatig de vraag hoe films het beste kunnen worden verspreid via sociale media. Film is geen middel dat je op ieder platform hetzelfde kunt inzetten. Linkedin, YouTube, Facebook, Instagram en Twitter worden allemaal gebruikt door een andere doelgroep en met andere intenties. Het is dus belangrijk om van tevoren te bedenken wat het doel (instructie, vakmanschap, vlog, bedrijfsfilm, aftermovie, veiligheid, entertainment) van de film is.

Wat is jouw ervaring met het delen van films op sociale media?

Om een film optimaal te delen via sociale mediakanalen, moet hij worden aangepast aan de manier waarop een sociaal netwerk wordt gebruikt. Vanuit het oogpunt van betrokkenheid, laat onderzoek het volgende zien:

* 15-30 seconden ‘teasers’ doen het goed op Twitter en Instragram;

* 30-120 seconden previews zijn geschikt voor Facebook;

* Films op YouTube en Vimeo mogen, afhankelijk van het doel, een stuk langer zijn.

Over de sociale media kanalen heen, is de stelregel dat het direct ‘uploaden’ (en het direct laten afspelen) van de film het beste werkt. Het resultaat? Een hogere betrokkenheid, meer ‘likes’, ‘shares’, ‘comments’ en ‘retweets’.

Films op Linkedin

Ofschoon Linkedin zich minder richt op films dan andere sociale media kanalen zoals YouTube, Facebook en Instagram, is het publiceren van films hier wel geschikt om je bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Films op Linkedin laten kennis over producten of diensten zien, al dan niet in een specifiek vakgebied, en hebben als doel om vertrouwen op te bouwen.

Om die hogere betrokkenheid te kunnen creëren, wordt de film als MP4-bestand direct in het sociale media bericht gevoegd. Dus niet met een doorverwijzing (link) naar het YouTube of Vimeo kanaal in de tekst.

Een MP4-bestand van een film kun je zelf maken. Op internet zijn verschillende goede hulpprogramma’s hiervoor te vinden, zoals www.onlinevideoconverter.com. Heb je echter een premium kwaliteit of meerdere formaten nodig van een film, bij Mediataal gebruiken we onze eigen kwalitatief hoogwaardige software om films te converteren.

Wil je meer weten over het delen van films op sociale media, neem dan vrijblijvend contact op met Michiel de Leeuw van Weenen via michiel@mediataal.com.

Terug naar nieuwsoverzicht